Studiu: dieta ketogenica imbunatateste HbA1c si nivelul glicemiei

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Dr Parliteanu Oana-Andreea

Scopul pentru care am scris acest articol este sa incercam sa aducem contraargumente stiintifice acestei diete. Vom expune, pe larg, motivele pentru care nu este bine ca un pacient sa urmeze aceasta dieta. Un astfel de regim alimentar poate duce la aparitia unor probleme grave de sanatate si mai apoi se poate solda cu decesul pacientului din cauza complicatiilor ce pot aparea.

Studiu diabetes.co.uk

“Urmand o dieta ketogena nivelul glicemiei si al HbA1c va scadea la persoanele cu diabet zaharat de tip 2″, arata o noua cercetare in domeniu. Un studiu pe termen scurt realizat de cercetatorii indieni a descoperit ca beneficiile dietei au dus la „ameliorari importante” ale simptomelor asociate diabetului de tip 2.

Dr Parliteanu Oana-Andreea

Cand cititi un articol in care se vorbeste despre un studiu realizat pe pacienti este extrem de important sa vedem unde si in ce conditii s-a facut respectivul studiu. In cazul de fata vorbim despre un proiect de cercetare desfasurat in India, o tara fara sisteme de sanatate integrate si care nu este aliniata cu cerintele internationale ale desfasurarii studiilor clinice. In lume exista reguli clare dupa care se desfasoara un studiu clinic, reguli de etica profesionala si de corectitudine, detaliate in ghidul GCP (Good Clinical Practice). In UE si in SUA forumurile care reglementeaza studiile clinice FDA si EMEA impun respecatrea GCP-ului. In India, din pacate, nu se aplica aceste standarde.

Ceea ce spun cercetarorii din India este ca daca un pacient cu diabet zaharat de tip 2 nu mananca glucide, va avea glicemii mai bune. Acest lucru este adevarat. Tratamentul diabetului zaharat de tip 2 se bazeaza foarte mult si pe dieta care trebuie sa fie cu continut redus de hidrati de carbon, nu cu lipsa acestora. Daca scadem glucidele si obtinem glicemii bune, este logic ca daca le vom scoate din alimentatie, glicemiile vor fi bune. Ceea ce NU spune acest studiu, sunt urmarile pe termen lung ale lipsei de zaharuri din alimentatie.

Studiu dieta ketogenica

“Dietele ketogene au un continut foarte scazut de carbohidrati, cu o cantitate mai mare de energie provenita din grasimi si proteine. Studiile anterioare au raportat beneficiile dietei pentru diabetici. Dupa un studiu de 12 luni s-a observat pierderea in greutate si scaderea nivelului glicemiei in randul persoanelor cu prediabet sau diabet de tip 2.”

Dr Parliteanu Oana-Andreea

Dupa cum spuneam mai sus, acesta dieta are un continut redus de glucide, dar ea are un continut crescut de proteine si de grasimi din care corpul trebuie sa isi produca energia. Cand scoatem din alimetatie ceva, el trebuie inlocuit cu altceva. In cazul de fata, am inlocuit hidratii de carbon cu lipidele si cu proteinele.

Pe termen lung grasimile consumate in exces, se vor depune pe vasele de sange si vor duce la aparitia problemelor cardiovasculare (infarct de miocard, accident vascular cerebral). Lipidele sunt aterogene, ele nu sunt bune a fi consumate in cantitati mari. In acesta dieta cantitatea lor va creste pentru ca am scos zaharurile.

Consumul crescut de protine recomandat in dieta keto va duce la probleme ale rinichilor in timp. La un pacient care este diabetic si care este predispus la afectare renala din cauza diabetului, ii mai dam si o cantitate mare de proteine pentru a fi siguri ca va ajunge la dializa! Proteinele se elimina prin rinichi, ele sunt molecule mari si in timp, daca sunt consumate in exces duc la lezarea celulei rinichilui (a nefronului). Dieta ketogenica presupune, cum scrie mai sus, un consum ridicat de proteine pentru a compensa lipsa carbohidratilor.

Trebuie doar sa ne inchipuim ce a patit „saracul rinichi” al pacientului si vasele lui de sange in decursul celor 12 luni in care s-a desfasurat acest studiu.

Studiu dieta keto

“Noul studiu, efectuat de o echipa de cercetatori a urmarit, timp de trei luni, evolutia a 115 persoane cu diabet zaharat de tip 2 supuse unei diete keto.”

Dr Parliteanu Oana-Andreea

Dupa cum spuneam, cand citim rezultatele unui studiu trebuie sa fim atenti la detalii: in paragraful de mai sus se spune ca studiul a fost efectuat pe o durata de 12 luni iar in acesta spun ca au urmarit pacientii timp de 3 luni. Care este adevarata durata a studiului? Si, daca este un studiu serios, cu rezultate corecte, de ce se contrazic datele?

In plus, unde s-a mai intalnit un studiu pe 115 pacienti care sa fie aplicabil tuturor oamenilor? Studiile corecte, care ne furnizeaza date ce pot fi folosite pe intreaga populatie a globului sunt studii pe zeci de mii de pacienti, de toate rasele, culturile, etniile efectuate in toate partile globului.

Studiu India

“Participantii si-au redus consumul de carbohidrati la maximum 20 de grame pe zi, crescand in acelasi timp consumul de grasimi si mentinand un consum redus de proteine.”

Dr Parliteanu Oana-Andreea

S-a redus aportul de glucide si s-a crescut numarul de grasimi. Urmarile pe termen lung nu le-au mai evaluat. Oare cati pacientii au facut evenimente cardiovasculare in anul ce a urmat studiului?

Rezultatele studiului

“La inceputul studiului, nivelul mediu al glicemiei si al HbA1c al celor care au participat la studiu au fost de 9,4 mmol / L (169 mg / dL) si, respectiv, de 61,7 mmol / mol (7,8%). Aceste niveluri au scazut semnificativ la 110 dintre participanti pana la finalul celor trei luni, la 7,6 mmol / L (137 mg / dL) si, respectiv, 46,4 mmol / mol (6,4%).”

Dr Parliteanu Oana-Andreea

Scaderea nivelului glicemiei si al HbA1c, nu o contrazicem, credem ca a existat pentru simplul motiv ca din tratamentul diabetului zaharat de tip 2, o parte extrem de importanta este dieta cu cantitate redusa de glucide. Un pacient va merge la medic si acesta ii va recomanda o dieta cu 160, 180, 200 grame de HC (hidrati de carbon). In cazuri exceptionale, la pacientii care sufera de obezitate morbida, se va recomanda un numar de 140gHC pe zi.

Studiu: dieta ketogenica imbunatateste HbA1c si nivelul glicemiei

Cercetatorii au remarcat: „Dieta ketogena pe parcursul a trei luni a dus la o reducere remarcabila a nivelului de HbA1c si la ameliorari importante ale simptomelor asociate diabetului de tip 2.”

„Aceasta este o constatare deosebit de importanta pentru pacientii cu diabet zaharat din India, deoarece, cu dieta indiana, oamenii mananca carbohidrati dimineata, la pranz si seara, si dorim sa-i incurajam si sa-i sfatuim sa-si schimbe aceste obiceiuri alimentare”, spun cercetatorii.

Dr Parliteanu Oana-Andreea

Recomandarea de a schimba obiceiurile alimentare a populatiei din India, este un buna. Nu trebuie sa consumam glucide la fiecare masa. Dar de la o recomandare de a se schimba alimentatia intr-o anumita parte a globului, pana la a emite o teorie care spune ca trebuie exclusi din alimentatie carbohidratii, este cale lunga. Ceea ce se aplica pacientilor din India, nu se va putea aplica pacientilor din China sau din Romania sau Canada. Studiile trebuiesc facute corect, asa cum am expus mai sus. Studiile trebuiesc facute etic si corect fata de pacient. Nu se poate sa faci un studiu in care sa publici doar datele care te intereseaza pe tine ca si rezultate, fara sa tii cont de urmarile pe termen lung si de efectele acestei diete.

Pentru a citi mai multe despre efectele pe termen lung ale dietei ketogenice, va rugam sa accesati articolul: “Dieta ketogenica” (Atkins)

 

Etichete: / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere