Diabetes Resources Production
Aproximativ 90% dintre persoanele cu diabet zaharat au diabet de Tip 2. Boala apare treptat, in general dupa 40 de ani. Nu intotdeauna semnele bolii sunt evidente, uneori pot lipsi, de aceea ar putea trece chiar si 10 ani pana sa aflati ca aveti diabet. De aceea, este foarte important sa cunoastem factorii de risc. Putet afla la ce riscuri va expuneti avand aceasta boala apeland la serviciile gratuite ale centrelor medicale de specialitate, astfel incat sa puteti preveni complicatiile.
Sunteti mai vulnerabili daca sunteti de rasa alba si aveti peste 40 de ani.
Aveti de doua pana la sase ori mai multe sanse de a face diabet de Tip 2 daca aveti un parinte, un frate, o sora sau un copil cu diabet zaharat.
Sunteti mai mult expusi acetui risc daca ati avut vreodata tensiune arteriala crescuta. De asemenea, sunteti mai expusi la diabet de Tip 2 daca suntet supraponderali, cu strat de grasime in jurul taliei.
Puteti afla daca sunteti expusi riscului de diabet de Tip 2. Nu dureaza decat cateva minute. Ar putea fi cel mai important lucru pe care il faceti azi.
Inainte de a afla riscurile, trebuie sa efectuate cateva masuratori: dimensiunea taliei, inaltimea si greutatea dvs. Consultati-va medicul de familie pentru a afla care este greutatea ideala in functie de sex, varsta, inaltime.
Alti factori care maresc incidenta riscului de diabet zaharat Tip 2
Fumatul este asociat cu un risc mai mare de diabet zaharat Tip 2 si, de asemenea, creste riscul altor afectuni, cum ar fi bolile de inima si cancerul. Astazi exista mai multe metode care va pot ajuta sa intrerupeti fumatul.
Diabetul gestational este un tip de diabet care afecteaza femeile gravide, de obicei in trimestrul al doilea sau al treilea de sarcina.
Daca aveti diabet gestatonal, este important ca valorile glucozei din sange sa fie testate in mod regulat, deoarece exista un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat Tip 2. Faceti un test de glicemie la examenul postnatal de sase saptamani, si anual, la medicul de familie. De asemenea, atentie la orice simptom specific diabetului zaharat. Femeile isi pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabet gestational, gestionandu-si greutatea, mancand sanatos si mentinand un stil de viata activ.
Sindromul ovarului polichistic este o afectiune care vizeaza ovarele. Ovarele fac parte din sistemul reproductiv feminin care depoziteaza si elibereaza ovulele gata sa fie fertilizate. Fiecare ovul se dezvolta intr-o umflatura plina cu lichid numita folicul, inainte de a fi eliberat de ovar. In cazul unui ovar polichistic se pot dezvolta mai multi foliculi, dar nici unul dintre acestia nu devine un ovul care poate fi fertilizat. Acesti foliculi pot deveni chisturi.
Femeile care au ovar polichistic sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta diabet zaharat Tip 2. Boala ovarului polichistic este asociata cu rezistenta la insulina.
Femeilor diagnosticate cu ovar polichistic ar trebui sa faca un test oral de toleranta la glucoza. Daca se constata o insuficienta a glucozei in sange sau o toleranta scazuta la glucoza, acest test trebuie repetat anual.
Anumite tulburari psihice pot, de asemenea, fi un factor de risc pentru diabetul de Tip 2:
Daca urmati un tratament cu medicamente antipsihotice, acest lucru va poate creste riscul de diabet zaharat de Tip 2, insa riscul este destul de scazut. Este important sa continuati sa luati orice medicament prescris, deoarece va poate ajuta sa tineti sub control aceasta afectiune. Discutati cu medicul de familie, sau cu medicul specialist care va trateaza, daca suspectati posibile efecte secundare.
Unele dintre aceste medicamente pot genera crestere in greutate, deci luarea de masuri pentru a va gestiona greutatea este importanta, si in felul acesta si familia dvs. poate beneficia de un stil de viata sanatos care implica, in afara de alimentatie, si mai multa miscare.
Daca petreceti mult timp fara sa faceti miscare, in repaos, atunci inseamna ca aveti un stil de viata „sedentar”. Iar sedentarismul este asociat cu un risc crescut de diabet zaharat Tip 2.
Este important sa va amintiti ca executarea unui anumit numar de exercitii care v-au fost recomandate intr-o saptamana, nu va fereste de un stil de viata sedentar. A fi sedentar este diferit de a fi fizic inactiv. A fi „inactiv fizic” inseamna a nu face suficienta activitate fizica. A fi „sedentar” inseamna ca stati in pozitia asezat sau intins perioade lungi de timp.
Daca sunteti o persoana sedentara, ar trebui sa faceti pauze mai dese, sa va ridicati si sa faceti o anumita activitate usoara, cum ar fi mersul pe jos. Daca stati la birou sau la calculator toata ziua, incercati cateva exercitii pe care le puteti executa din pozitia sezand. De asemenea, puteti incerca si alte activitati usoare pe durata programului de lucru.
Iata cateva idei:
Consumul de alcool fara moderatie este asociat cu un risc crescut de diabet zaharat de Tip 2. Este recomandat sa nu beti in mod regulat mai mult de 2 pahare pe zi barbatii si 1 pahar femeile.
Consumul mare de alcool intr-o singura zi, sau in doua zile pe saptamana va creste si riscul altor afectuni de sanatate, cum ar fi anumite tipuri de cancer. Dovezile ne arata ca un consum moderat de alcool este asociat cu un risc mai scazut de a dezvolta diabet zaharat Tip 2.
Daca aveti un somn agitat/cu intreruperi, acest lucru poate fi asociat cu cresterea riscului de diabet zaharat de Tip 2.
Somn insuficient sau prea multe ore de somn, a fost asociat cu un risc crescut de diabet Tip 2.
Indiferent daca aveti sau nu alti factori de risc, daca aveti peste 40 de ani riscul de diabet Tip 2 si alte afectuni este mai mare. Pentru a preveni orice risc este bine ca dupa varsta de 40 de ani sa cereti medicului de familie sa va faca testele specifice si acolo unde este cazul sa va trimita la un medic specialist pentru un control amanuntit, sau tratament, daca este cazul.
Diabetes Resources Production