Femeile cu diabet zaharat tip 1 pot face copii sanatosi?

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Aceasta intrebare imi este foarte des adresata, in cabinet, de catre pacientele tinere cu diabet zaharat de tip 1. Raspunsul la aceasta intrebare este DA, cu conditia ca pacienta cu diabet zaharat de tip 1 sa respecte cu strictete niste reguli inainte de a ramane insarcinata si pe toata perioada sarcinii.

Cel mai des sunt intrebata daca copilul va mosteni boala. Este normal ca viitoarele mame sa fie ingrijorate ca acest lucru s-ar putea produce. Desi nu este cel mai academic, raspund acestei intrebari cu o alta intrebare: „Cineva din familia dumneavoastra are diabet zaharat de tip 1?” iar raspunsul femeilor este „Nu”.

Determinismul genetic

De regula, diabetul zaharat de tip 1 nu este o boala cu componenta ereditara asa cum este diabetul zaharat de tip 2. Pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1 se mira la debut, spunand ca nu au pe nimeni in familia lor cu acesta boala.

Mecanismul de producere al diabetului zaharat de tip 1 este autoimun prin atacarea celulelor beta-pancreatice de catre anticorpii care trebuiau sa apere corpul, care au suferit o mutatie. Pentru a vedea explicatia mecanismului autoimun, va rugam accesati articolele: „De ce nu sunt cunoscute cauzele diabetului de tip 1?” si „Cauze diabet zaharat la copii”.

Asadar, daca nimeni in familie nu a avut diabet zaharat de tip 1, este putin probabil ca el sa se transmita catre copiii ce urmeaza sa se nasca din mame diabetice. Nu este insa o certitudine ca nu se va intampla, de regula nu se intampla, insa pot exista si exceptii de la aceasta regula.

Pasi pentru nasterea unui copil sanatos

Dupa ce am stabilit ca determinismul genetic este putin probabil, trebuie sa explicam pacientelor cu diabet zaharat de tip 1 care doresc sa devina mame ca ele trebuie sa urmeze niste pasi inainte si in timpul sarcinii, pasi care sa le asigure nasterea unui copil sanatos.

Cel mai important este sa le spunem femeilor ca ele trebuie sa fie bine echilibrate din punct de vedere glicemic inainte sa doreasca sa conceapa un copil. Ele trebuie sa aiba o hemoglobina glicozilata sub valoarea de 7%, anterior sarcinii. Aceasta HbA1c trebuie obtinuta printr-un control bun al glicemiilor, fara hipoglicemii.

Este important ca ele sa aiba un diabet zaharat echilibrat inainte de a concepe, deoarece sarcina este o perioada in care echilibrul glicemic va fi foarte greu de obtinut.

Glicemiile pe trimestre

In primul trimestru, necesarul de insulina scade si pot face hipoglicemii severe, in trimestrul a doilea necesarul de insulina creste si atunci vor creste si glicemiile. In trimestrul al treilea, lucrurile se complica si mai tare, deoarece necesarul de insulina creste, insa in circulatia mamei poate sa patrunda insulina secretata de la fat si acesta poate face hipoglicemii.

Pacienta cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa isi anunte medicul diabetolog daca doreste sa ramana insarcinata, pentru ca acesta sa ii modifice schema de insulina. Nu toate insulinele sunt permise in sarcina. Pentru a ne asigura ca pacienta va avea un copil sanatos, ea trebuie sa faca pe parcursul sarcinii insulina care a fost deja testata pe paciente gravide si s-a dovedit a fi sigura.

Ultimele studii arata ca cel mai potrivit tratament pe parcursul perioadei de sarcina este pompa de insulina. Daca pompa este augmentata si cu senzor de glicemie, rezultatele vor fi cu atat mai bune. Pacienta trebuie insa sa isi monteze pompa cel putin cu 3 luni anterior momentului conceptiei pentru a sti sa o foloseasca si sa fie deja obisnuita cu manevrarea ei.

Dieta alimentara

Dieta alimentara este extrem de importanta in sarcina, femeie nu trebuie sa acumuleze kilograme in exces, deoarece acest lucru poate duce la aparitia complicatiilor la nastere. De asemenea, pacienta poate sa nasca un copil macrosom, peste 4 kilograme, ceea ce este caracteristic femeilor cu diabet zaharat de tip 1. Macrosomia a fost pusa pe seama insulinei pe care mama o face in timpul sarcinii, este un efect al insulinei. Asadar, daca copilul este mare si mama s-a ingrasat foarte tare in sarcina, exista riscuri asociate nasterii.

Asadar, raspunsul la intrebarea initiala: „Femeile cu diabet zaharat de tip 1 pot face copii sanatosi?” este DA, cu conditia ca mama sa respecte indicatiile medicului si sa aiba un control al glicemiilor cat mai bun inainte si pe perioada sarcinii.

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere