Gastropareza diabetica

Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Alte complicatii | 18 aprilie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Gastropareza diabetica este o tulburare care afecteaza de regula, persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 si mai rar pe cele cu diabet de tip 2. Concret, aceasta tulburare determina o golire gastrica intarziata, sau altfel spus trecerea alimentelor este mult intarziata.

Specialistii explica ca gastropareza este practic un tip de neuropatie care afecteaza nervul vag al stomacului, nerv care are rolul de a controla circulatia produselor alimentare prin tractul digestiv. In situatia in care acest nerv este deteriorat, muschii stomacului si intestinelor nu mai functioneaza in mod normal, iar tranzitia alimentelor prin stomac este incetinita sau oprita.

Diabetul zaharat poate duce in timp la deteriorarea nervului vag, in conditiile in care nivelurile de glucoza din sange raman ridicate pe o perioada lunga de timp. Glicemia ridicata provoaca modificari chimice ale nervilor si dauneaza vaselor de sange care transporta oxigenul si substantele nutritive catre nervi.

Principalele simptome sunt

Simptomele variaza foarte mult de la un individ la altul si sunt in stransa legatura cu perioada de cand este instalat diabetul zaharat.
• Greata, senzatia de varsatura,
• Arsuri la stomac,
• Pierderea brusca in greutate,
• Lipsa poftei de mancare,
• Balonare,
• Varsarea alimentelor nedigerate,
• Reflux gastroesofagian,
• Senzatie de satietate de la inceputul mesei, inainte de a manca sau dupa ce ai mancat putin.

Atentie! Aceasta tulburare in cazul unei persoane cu diabet zaharat poate agrava boala de baza. Explicatia consta in faptul ca, in lipsa unei digestii corecte glucoza din sange va inregistra valori variate si destul de dificil de gestionat. Totodata, alimentele care sunt digerate greu duc la un blocaj al sistemului de absorbtie a glucozei, chiar daca pacientul ia insulina.

Cum se pune diagnosticul

Medicul va stabili un test sau mai multe investigatii cu ajutorul carora va putea pune diagnosticul de certitudine.
• Ecografie digestiva – aceasta poate evidentia si existenta altei probleme medicale urgente precum este pancreatita, de exemplu.
• Endoscopie superioara – aceasta investigatie fiind extrem de exacta permite un diagnostic de certitudine si excluderea altora. De cele mai multe ori investigatia se face sub sedare, fiind destul de neplacuta pentru pacient.
• Radiografia baritata – arata daca mai exista alimente nedigerate in stomac, in cazul acesta fiind vorba despre gastropareza.
• Scintigrafie de golire gastrica – este o investigatie care permite medicului sa observe cat de repede trec alimentele prin stomac. Diagnosticul de gastropareza se stabileste in situatia in care peste jumatate din mancare ramane in stomac dupa doua ore.
• Manometrie gastrica – este un test care presupune realizarea mai multor masuratori si care la final arata daca stomacul lucreaza si daca exista sau nu o digestie lenta.
• Analize de sange – acestea ajuta la masurarea nivelului chimic si electrolitic din stomac.

Care sunt complicatiile

Gastropareza diabetica conduce la administrarea dificila a glucozei din sange. Mai mult, in clipa in care alimentele care nu sunt digerate imediat ci din contra, raman in stomac mai mult timp si care ulterior ajung in intestinul subtire si sunt absorbite, nivelul glucozei din sange creste. In acelasi timp, daca mancarea ramane prea mult timp in stomac, se poate ajunge la o supraaglomerare bacteriana, fiindca alimentele sunt deja fermentate.

Cum se trateaza

Primul si cel mai important pas al tratamentului este controlarea nivelului de glucoza din sange. De asemenea, tratamentul poate consta fie in administrarea de insulina, fie de medicamente orale, dar si respectarea unui regim alimentar. Practic, un specialist iti poate recomanda ce alimente trebuiesc evitate, te va invata cum sa mananci, fiindca portile vor fi mai mici, dar si mai dese, de exemplu este posibil sa ti se recomande sa mananci de 6 ore pe zi. Totodata, este posibil ca pacientul sa primeasca si medicatie cu rolul de a accelera digestia.

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Celulele alfa rezistente la insulina duc la exces de glucagon in diabetul de tip 2

Metformin asociat cu o rata redusa a mortalitatii dupa o interventie chirurgicala majora

Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un varstnic nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2

Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere