Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Alte complicatii | 18 aprilie 2019
Gastropareza diabetica este o tulburare care afecteaza de regula, persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 si mai rar pe cele cu diabet de tip 2. Concret, aceasta tulburare determina o golire gastrica intarziata, sau altfel spus trecerea alimentelor este mult intarziata.
Specialistii explica ca gastropareza este practic un tip de neuropatie care afecteaza nervul vag al stomacului, nerv care are rolul de a controla circulatia produselor alimentare prin tractul digestiv. In situatia in care acest nerv este deteriorat, muschii stomacului si intestinelor nu mai functioneaza in mod normal, iar tranzitia alimentelor prin stomac este incetinita sau oprita.
Diabetul zaharat poate duce in timp la deteriorarea nervului vag, in conditiile in care nivelurile de glucoza din sange raman ridicate pe o perioada lunga de timp. Glicemia ridicata provoaca modificari chimice ale nervilor si dauneaza vaselor de sange care transporta oxigenul si substantele nutritive catre nervi.
Simptomele variaza foarte mult de la un individ la altul si sunt in stransa legatura cu perioada de cand este instalat diabetul zaharat.
• Greata, senzatia de varsatura,
• Arsuri la stomac,
• Pierderea brusca in greutate,
• Lipsa poftei de mancare,
• Balonare,
• Varsarea alimentelor nedigerate,
• Reflux gastroesofagian,
• Senzatie de satietate de la inceputul mesei, inainte de a manca sau dupa ce ai mancat putin.
Atentie! Aceasta tulburare in cazul unei persoane cu diabet zaharat poate agrava boala de baza. Explicatia consta in faptul ca, in lipsa unei digestii corecte glucoza din sange va inregistra valori variate si destul de dificil de gestionat. Totodata, alimentele care sunt digerate greu duc la un blocaj al sistemului de absorbtie a glucozei, chiar daca pacientul ia insulina.
Medicul va stabili un test sau mai multe investigatii cu ajutorul carora va putea pune diagnosticul de certitudine.
• Ecografie digestiva – aceasta poate evidentia si existenta altei probleme medicale urgente precum este pancreatita, de exemplu.
• Endoscopie superioara – aceasta investigatie fiind extrem de exacta permite un diagnostic de certitudine si excluderea altora. De cele mai multe ori investigatia se face sub sedare, fiind destul de neplacuta pentru pacient.
• Radiografia baritata – arata daca mai exista alimente nedigerate in stomac, in cazul acesta fiind vorba despre gastropareza.
• Scintigrafie de golire gastrica – este o investigatie care permite medicului sa observe cat de repede trec alimentele prin stomac. Diagnosticul de gastropareza se stabileste in situatia in care peste jumatate din mancare ramane in stomac dupa doua ore.
• Manometrie gastrica – este un test care presupune realizarea mai multor masuratori si care la final arata daca stomacul lucreaza si daca exista sau nu o digestie lenta.
• Analize de sange – acestea ajuta la masurarea nivelului chimic si electrolitic din stomac.
Gastropareza diabetica conduce la administrarea dificila a glucozei din sange. Mai mult, in clipa in care alimentele care nu sunt digerate imediat ci din contra, raman in stomac mai mult timp si care ulterior ajung in intestinul subtire si sunt absorbite, nivelul glucozei din sange creste. In acelasi timp, daca mancarea ramane prea mult timp in stomac, se poate ajunge la o supraaglomerare bacteriana, fiindca alimentele sunt deja fermentate.
Primul si cel mai important pas al tratamentului este controlarea nivelului de glucoza din sange. De asemenea, tratamentul poate consta fie in administrarea de insulina, fie de medicamente orale, dar si respectarea unui regim alimentar. Practic, un specialist iti poate recomanda ce alimente trebuiesc evitate, te va invata cum sa mananci, fiindca portile vor fi mai mici, dar si mai dese, de exemplu este posibil sa ti se recomande sa mananci de 6 ore pe zi. Totodata, este posibil ca pacientul sa primeasca si medicatie cu rolul de a accelera digestia.