Piciorul diabetic este mai semnificativ decat multe forme de cancer

Asociatia de Podiatrie

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Interviu cu Prof. Dr. David Armstrong, SUA
Profesor de chirurgie podiatrica la Universitatea din Arizona

Domnule Profesor, prevalenţa ridicata a diabetului zaharat face, ca la nivel mondial, sa se vorbeasca despre o epidemie de diabet. Cum ar trebui abordata aceasta afectiune, in special diabetul zaharat de tip 2, din punct de vedere terapeutic?

Numarul persoanelor cu diabet zaharat este in creştere, la nivel global. Iar aceasta creştere este pusa şi pe seama creşterii speranţei de viaţa a populatiei. In ceea ce priveşte abordarea din punct de vedere terapeutic, şi aici ma refer la diabetul zaharat de tip 2, expertii ne avertizeaza ca aceasta afectiune si mai ales complicatiile ei ar trebui tratate foarte serios, cu multa rigurozitate, asa cum este tratat cancerul. De altfel, o atenţie sporita ar trebui acordata piciorului diabetic, adica ulceratiilor piciorului. Si asta deoarece astfel de ulceratii ar putea fi fatale, iar acest lucru a fost adus in discutie de specialisti in nenumarate randuri.

Sunteti profesor de chirurgie si directorul Southern Arizona Limb Salvage Alliance din cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii din Arizona, Tucson. Avand in vedere experienta dumneavoastra clinica, cum ati caracteriza diabetul zaharat?

Diabetul prin formele sale de complicatie, in special prin piciorul doiabetic, poate fi mai semnificativ decat multe forme de cancer. Pe masura ce ne indreptam spre boli de decadere, asa cum le spun eu, si ma refer la afectiuni cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul, scopul nostru ca medici, chirurgi, cercetatori si autoritati din domeniul sanatatii este de a intarzia aceasta decadere.

Ce ne puteti spune despre ulceratiile picioarelor la persoanele cu diabet?

M-am specializat pe partea aceasta de ulcere a picioarelor şi am o experienţa clinica bogata şi pot spune ca ulcerele piciorului sunt o complicaţie uzuala in cazul a milioane de persoane cu  diabet. De altfel, estimarile arata faptul ca pana la o treime dintre persoanele diagnosticate cu diabet va dezvolta, pe parcursul vietii, cel putin o ulceratie la nivelul piciorului.

Cat de mult se pot complica aceste rani de la nivelul picioarelor in cazul in care nu sunt diagnosticate şi tratate corespunzator?

Daca nu sunt identificate la timp, aceste ulcere ale picioarelor pot duce, la randul lor, la alte complicatii. Si vorbim in acest caz de atac cerebral, infarct, infectii, pierderea membrelor si moarte prematura. Insa, din pacate, de cele mai multe ori, morbiditatea si mortalitatea asociate direct cu ulcerele piciorului trec neobservate atat de medici cat si de pacienti. Diabetul este o afectiune comuna, care dureaza intreaga viata.

Pe ce se axeaza, astazi, practica clinica in ceea ce priveşte ulceratiile piciorului diabetic?

In prezent, practica clinica se concentreaza pe repararea tesutului din jurul ulceratiei si pe vindecarea ranii.  Pe de alta parte, remisia ulcerului, adica extinderea timpului dintre apatiria ulcerelor, este un alt aspect pe care medicii si pacientii ar trebui sa se concentreze. Cu ajutorul tratamentelor specifice si facand profilaxie putem creste perioada in care un pacient nu dezvolta ulcere ale picioarelor. Iar acest lucru este extrem de important.

Recent a fost publicat in New England Journal of Medicine un studiu care pune accent pe remisie şi care ii are co-autori pe Dr. Andrew J. M. Boulton de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, si Sicco A. Bus de la Universitatea din Amsterdam, Olanda. Ce reprezinta acest articol pentru literatura de specialitate?

Acest articol este primul care atrage atentia asupra remisiei. Trebuie sa menţionez ca acest cuvant “remisie” a fost mentionat in literatura de specialitate din ultimii ani, dar acest articol este cel mai vizibil apel si cel mai puternic articol comparativ cu orice alta lucrare precedenta. Prezinta date care schimba perceptia, intr-un fel, de la vindecare la ceea ce facem in timpul dintre ranile vindecate.

Remisiile sunt la fel pentru toate persoanele cu diabet zaharat?

As vrea sa spun mai intai ca persoanele cu ulcere la nivelul piciorului nu mai simt durerea la fel ca un om sanatos, fara afectiuni ale picioarelor. Si asta deoarece nervii de la nivelul membrelor inferioare sunt afectati. Avand in vedere acest aspect, putem spune ca unii pacienti pot trai cu o gaura in picior la fel cum oricare dintre noi am putea trai cu o gaura intr-o soseta. Insa atunci cand ulcerele sunt tratate si vindecate, pe perioada unui an, pana la 40% dintre pacienti vor avea remisii de diferite feluri.

Care sunt sansele de supravietuire a unui pacient cu ulcer a piciorului?

Dezvoltarea ulcerului piciorului diabetic inseamna ca sansele persoanei de a trai inca 10 ani sunt la jumatate, fata de o persoana care nu a avut o astfel de complicaţie. Intr-o alta ordine de idei, am analizat datele a 5 miliarde de vizite in ambulator si am descoperit ca infectiile ulcerelor piciorului diabetic au reprezentat un factor de risc surprinzator de mare pentru spitalizare. Iar pentru a ne da seama de rata de spitalizare a persoanelor cu diabet, am facut o comparaţie cu rata de spitalizare a persoanelor cu insuficienta cardiaca, boli de rinichi, depresie si majoritatea tipurilor de cancer.

Cat de important este ca medicii sa le vorbeasca pacientilor despre riscurile unor complicatii grave si sa ii constientizeze in acest sens?

Este extrem de important, esenţial chiar. Eu tot timpul le-am cerut medicilor sa le vorbeasca pacientilor despre riscurile aparitiei complicatiilor grave. Medicii trebuie sa ajute oamenii sa se descurce mai bine in mediul lor si sa le ofere mai multe zile pline de activitate si fara ulcere. Vrem ca pacientii nostri sa continue sa se miste, sa isi traiasca viata.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / /

Asociatia de Podiatrie

Pe acelasi subiect:


Piciorul diabetic si COVID-19: o perspectiva italiana

Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Cum se trateaza piciorul diabetic in Marea Britanie in timpul pandemiei

Ghidul pentru persoanele cu diabet in perioada epidemiei de coronavirus

Vizita regulata la podiatru, o necesitate pentru persoanele cu diabet

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere