Preventie diabet zaharat la copii

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Singurul tip de diabet zaharat care poate fi prevenit, atat la copii cat si la adulti, este diabetul zaharat tip 2. Prin prevenirea si tratarea factorilor de risc se poate evita aparitia acestui tip de boala. In cazul diabetului zaharat tip 1, nu putem vorbi despre preventie din cauza faptului ca mecanismul de aparitie nu a fost inca depistat si nu putem anticipa un eveniment autoimun. Pentru a vedea factorii de risc ai aparitiei diabetului zaharat dar si descrierea mecanismului autoimun, va rugam sa cititi articolul: Afla ce risc ai sa faci diabet zaharat (link articol)

Cea mai buna preventie este sa stim daca copilul nostru se afla in categoria de risc de a dezvolta diabet zaharat tip 2. Astfel, daca in familia apropiata a copilului (mama, tata, frati, surori, unchi, matusi, bunici) se afla persoane diagnosticate cu diabet zaharat tip 2 si / sau faceti parte dintr-o categorie etnica cu origini afro (negri, arabi, indieni, rromi), va trebui sa avem grija la unele aspecte aspecte.

Aspecte importante pentru preventia diabetului zaharat la copii

In primul rand copilul nu trebuie sa depaseasca greutatea ideala. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa fie supraponderal sau obez. Obezitatea este principalul factor de risc in aparitia diabetului zaharat tip 2 prin fenomenul de insulinorezistenta. Copilul trebuie sa aiba o dieta corecta, compusa din 5 portii de legume si fructe pe zi (3 portii de legume si doua de fructe). Sa aiba zilnic in alimentatia lui lactate si branzeturi pentru aportul de calciu. Dieta lui mai trebuie sa contina proteine de calitate superioara din carne. 50% din proteine trebuie sa fie de origine animala si 50% de origine vegetala. O dieta echilibrata mai trebuie sa contina si o hidratare corecta efectuata cu apa, nu cu sucuri indulcite. Nu se recomanda excesul de condimente si nici de grasimi animale.

In ceea ce priveste dulciurile, acestea pot fi consumate ocazional, maxim o data, de doua ori pe saptamana, iar cantitatea trebuie sa fie mica si nu trebuie sa inlocuiasca o masa. Pentru a-si pastra grutatea normala, copilul trebuie sa faca exercitii fizice zilnic, daca este posibil. Intelegem prin exercitii fizice miscarea, acivitatea fizica pe care o face chiar atunci cand copilul se joaca. Nu este recomandat un regim de viata sedentar, in care unicele distractii sa fie uitatul la televizor sau jucatul pe calculator.

Sedentarismul favorizeaza aparitia diabetului

In stransa legatura cu cele de mai sus, trebuie combatut sedentarismul din acelasi motiv, pentru a evita obezitatea. Un copil activ va fi un adult activ si va avea mai multe sanse de a ramane la o greutate optima, evitand astfel aparitia diabetului zaharat de tip 2.

Un alt aspect important este atentia sporita sa nu ajungem sa dezvoltam dislipidemie (cresterea grasimilor din sange-colesterol, trigliceride). Chiar daca vorbim despre copii, este bine de stiut ca si ei pot sa ajunga sa aiba nivele crescute ale grasimilor din sange. Daca vor avea o dieta bogata in alimente ce contin cantitati mari de grasimi nesanatoase si dulciuri concentrate, acestea se vor transforma in organism in trigliceride (celule grase). Sunt de evitat alimentele de tip fast-food, alimentele prajite in baie de ulei si alimentele cu continut ridicat de zahar.

Testarea valorilor glicemice

Pentru a evita si a preveni aparitia diabetului zaharat de tip 2 la copil trebuie sa aveti grija de cele mentionate mai sus si periodic sa testati valorile glicemice, cel putin o data pe an.

In cazul diabetului zaharat de tip 1 lucrurile sunt mult mai greu de prevestit, din cauza faptului ca mecanismul de aparitie nu este inca complet elucidat. Sunt unele aspecte de care putem sa tinem cont si sa testam glicemia in cazul in care le depistam. Trebuie sa stim ca, de obicei, o boala autoimuna (asa cum este si diabetul zaharat de tip 1) nu apare singura, ci apare in combinatie cu alta boala autoimuna. De exemplu, daca copilul a fost diagnosticat cu boala celiaca (intoleranta la gluten), care este o boala autoimuna cu debut in copilarie, trebuie sa testam si glicemia copilului si anticorpii anti GAD, deoarece foarte frecvent cele doua se asociaza. De asemenea, daca copilul (in special daca este fata) a fost diagnosticat cu Tiroidita autoimuna Hashimoto, trebuie testat si pentru diabet zaharat tip 1, asociindu-se frecevent si cu aceasta boala.

O alta boala autoimuna care trebuie sa ne duca cu gandul la o asociere si la o testare a glicemiei, este Lupusul. Adesea, pacientii care au fost descoperiti cu Lupus fac si diabet zaharat fie tip 1, ca boala autoimuna asociata, fie diabet zaharat tip 2, din cauza tratamentului de fond al Lupusului. Daca tratamentul Lupusului este facut cu corticostroizi (cortizon) poate provoca cresteri ale valorilor glicemice.

Etichete: / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere