Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Cand vorbim despre dieta din diabet, ne referim la o restrictie de hidrati de carbon, de zaharuri provenite din alimentatie. De ce? Deoarece creste valoarea glicemiei din sange si pentru a putea compensa aceasta crestere, trebuie sa avem un aport mai mic de glucide din exterior. Pacientul este invatat cum sa isi calculeze numarul de hidrati de carbon si sa respecte recomandarile medicilor in privinta numarului de hidrati de carbon pe care are voie sa ii manance intr-o zi.
In cele ce urmeaza le vom discuta pe rand pe fiecare in parte.
In cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 1, dieta este mai ”libera”, daca o putem numi asa. Ei au la indemana insulina pentru a corecta ceea ce au mancat. Astfel, pacientul cu diabet zaharat tip 1 este invatat care este continutul de zahar al alimentelor si cum sa corecteze cu insulina daca a mancat ceva ce contine hidrati de carbon.
De exemplu, daca un pacient a mancat 60 grame de hidrati de carbon va face in medie 6 unitati de insulina rapida pentru a le corecta.
(Ex: compusi din 40 grame paine – in care avem 20 grame hidrati de carbon, 200 grame orez – in care avem 20 grame hidrati de carbon, 100 grame de fruct – in care avem 20 grame hidrati de carbon – in final 60g).
Pentru a revedea tipurile de insulina si actiunea acestora va rugam cititi articolul Tipuri de insulina.
Putem spune ca un pacient cu diabet zaharat tip 1 poate manca orice, cu conditia de a corecta cu insulina in doze corespunzatoare ceea ce a mancat. Acestui pacient aplicandu-i-se dieta ”libera” despre care vorbeam mai sus.
Ca si numar de hidrati de carbon, acestor pacienti li se recomanda intre 200 si 260 grame de hidrati de carbon pe zi, depinzand de efortul fizic pe care il face fiecare si de faptul ca majoritatea pacientilor cu diabet zaharat tip 1 sunt copii/tineri si sunt in crestere si de aceea au nevoie de mai multe glucide pe zi versus un adult.
Pacientii cu diabet zaharat tip 1 nu necesita gustari, ei vor avea un regim format din 3 mese principale pe zi: mic-dejun, pranz si cina. Dieta pacientilor cu diabet zaharat tip 2 este mult mai restrictiva decat in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 1, la acestia variind intre 140 si 200 grame de hidrati de carbon pe zi, in mod exceptional unii pacienti pot primi 220 grame de hidrati de carbon pe zi.
Deoarece acestia, in mare parte, sunt supraponderali sau obezi si ei necesita o restrictie de zaharuri din alimentatie tocmai pentru a mai putea slabi. Astfel, un pacient obez va primi 140-160 grame de hidrati de carbon pe zi, un pacient normoponderal va primi 180g de zaharuri pe zi, un pacient foarte slab (malnutrit) va putea primi 200-220 grame de hidrati de carbon pe zi. Mai exista situatia particulara in care pacientul cu diabet zaharat tip 2, chiar daca este obez, asociaza si o boala cronica de rinichi, insuficenta renala cronica. Atunci va avea nevoie de mai multi hidrati de carbon, primind astfel 220 grame pe zi.
Majoritatea pacientilor cu diabet zaharat tip 2 au un regim compus din mese principale si gustari, exceptie fac pacientii aflati in tratament cu insulina in 4-5 prize cu analogi de insulina, acestia nu necesita gustari, ei vor avea doar trei mese principale pe zi (mic-dejun, pranz si cina). Pacientii aflati in tratament cu pastile vor avea o dieta compusa din 5 mese: trei mese principale si doua gustari la ora 11.00 si la ora 17.00, iar pacientii aflati in tratament cu insulina bazala si medicatie antidiabetica orala vor avea dieta compusa din 6 mese: trei mese prinicipale si trei gustari la ora 11:00, 17:00 si 22:00.
Impartirea numarului de hidrati de carbon se face la numarul de mese/gustari pe care pacientul le are prescrise de la medic. Avem in acest fel diete cu 180grame de hidrati de carbon impartite in 3 mese principale (60 dimieata +60 pranz +60 cina), sau in 4 mese – trei principale si o gustare (50 dimineata +60 pranz +50 cina +20 gustarea de la ora 22:00), sau 180 in 5 mese- trei mese pprincipale si doua gustari (50 dimineata +20 gustare ora 11:00 +50 pranz +20 gustare ora 17:00 + 40 la cina) sau varianta de 180 impartiti in 6 mese/ 3 mese principale si 3 gustari ( 40 dimineata +20 la gustarea de la ora 11:00 +40 la pranz + 20 la gustarea de la ora 17:00 + 40 la cina + 20 la gustarea de la ora 22:00).
Gustarile nu trebuie sa depaseasca 20 grame de hidrati de carbon, mesele pot ajunge si la 70-80 grame de hidrati de carbon in functie de numarul total alocat zilnic. Numarul meselor poate ajunge pana la 6 dar nu trebuie sa fie mai mic de 3 pe zi.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice