Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Pacientul diabetic este o persoana ce are niste caracteristici speciale de care trebuie sa tina cont pe timpul anotimului rece. O persoana cu diabet zaharat are o imunitate mai scazuta si de aceea este mai predispus catre a face boli grave pe timpul iernii.
Primul sfat, care ar trebui sa fie obligatoriu, este ca pacientul sa se vaccineze antigripal. Categoria de pacienti cu diabet zaharat este socotita a fi o categorie de pacienti aflati la risc de a contacta virusul gripal. De aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a emis un comunicat conform caruia recomanda anual vaccinarea antigripala a tuturor pacientilor diabetici.
Ministerul Sanatatii din Romania s-a aliniat la cerintele OMS si pune la dispozitie prin intermediul medicilor de familie, vaccinuri gratuite pacientilor cu diabet zaharat.
Din pacate, din cauza biocratiei stufoase, de cele mai multe ori vaccinurile gratuite ajung la medicul de familie dupa ce perioada optima de vaccinare a trecut. Recomandam, insa, pacientilor sa isi cumpere din farmacii vaccinul antigripal si sa il faca in cazul in care nu il pot obtine de la medicul de familie.
Desi pacientul va plati pentru vaccin, il indrumam sa si-l achizitioneze si sa il efectueze, deoarece beneficiile lui vor fi de apreciat. Intreb pacientii: Ce costa mai mult / Ce valoreaza mai mult? Viata dumneavostra sau un vaccin antigripal ce rareori depaseste suma de 50 lei?
Atragem atentia ca pacientul cu diabet zaharat se afla in pericol de a contacta virusul antigripal si de a dezvolta forme grave de boala. Poate face gripa care in final sa ii fie fatala. Pacientul diabetic isi poate pierde viata din cauza complicatiilor gripei!
Perioada optima de vaccinare este intre lunile octombrie si maxim luna decembrie. Actiunea lui este de 6 luni si va proteja astfel pe toata durata sezonului rece.
Pentru a intra in actiune, vaccinul antigripal are nevoie de doua saptamani astfel ca pacientul va trebui sa fie atent in acest timp sa nu contacteze virusul.
Vaccinul antigripal se face anual pentru ca virusii sunt diferiti an de an si avem nevoie de un nou ser pentru a ne proteja de gripa.
Un alt sfat util pentru pacientii cu diabet zaharat pe perioada rece este sa fie atenti la imbracaminte si mai ales la incaltaminte. Adesea, pacientul diabetic are neuropatie si atunci el nu mai simte senzatia de rece/cald. Din cauza ca nu mai are sensibilitate termica el poate suferi degeraturi daca imbracamintea sau incaltamintea nu este adecvata.
Un pacient poate iesi din casa purtand haine subtiri si incaltari neadecvate si se poate trezi cu degetele de la picioare degerate. Acest fapt va duce la amputatia degetelor si ranile se vor vindeca cu dificultate din cauza diabetului zaharat.
Pacientul mai trebuie sa fie atent si la apa fiebinte sau la sursele de caldura, cum ar fi sobele. Din cauza faptului ca nu mai simte frigul/caldura el va avea tendinta de a pune apa cat mai calda pe picioare sau de a pune picioarele pe soba pentru a atenua senzatia lui de picioare reci (senzatie pe care pacientii o au adesea). In acest caz el va suferi arsuri, care pot fi extrem de grave si pot duce la infectii si ulterior la amputatii.
Alimentatia este un aspect extrem de important in viata pacientului cu diabet zaharat si el trebuie sa fie atent la ea pe perioada rece. Din cauza faptului ca iarna nu se gasesc, atat de usor, legume si fructe proaspete, dieta unui diabetic poate avea de suferit.
Nu recomandam sa se consume cantitati mari de alimente murate, din cauza faptului ca acestea au o cantitate mare de sare si uneori chiar zahar, depinzand de reteta. Sarea nu este indicata din cauza faptului ca de cele mai multe ori pacentii diabetici sunt si hipertensivi si nu au voie cantitati mari de sare.
Recomandam pacientilor sa conserve, cel mai bine prin congelare, din timpul verii, legumele pe care sa le foloseasca mai apoi pe timpul sezonului rece. Astfel nu vor modifica dieta lor si nu vor avea dezechilibre, mancand cartofi cu paine sau fasole boabe cu paine.
Fructele vor fi consumate cu moderatie, nu vor inlocui cantitatile lipsa de legume proaspete. Fiecare pacient va urma recomandarea primita de la medic in legatura cu cantitatea de fructe. Vor fi consumate fructe de sezon nu fructe uscate, confiate care au o cantitate mult mai mare de zahar.
Am auzit, spre exemplu, o poveste spusa de un pacient care avea o portie alocata de 300 g fruct pe zi, care mi-a spus ca a mancat 300 grame de stafide, curmale si caise uscate. Din cauza ca aceste fructe confiate au o cantitate mult mai mare de zahar decat cele normale, pacientul avea glicemiile mari si nu intelegea de ce.
Pe timpul iernii pacientii trebuie sa fie extrem de atenti si la incaltarile pe care le folosesc atunci cand merg pe gheata. De preferat ar fi sa nu se aventureze cand este polei afara. Daca nu se poate, atunci le recomandam sa poarte incaltari adecvate si sa se fereasca de cazaturi care pot duce la fracturi grave ce pot necesita chiar operatii, ce se vor vindeca mai greu din cauza diabetului zaharat.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice