Diabetul zaharat si vaccinarea antigripala

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Pentru ca urmeaza senzonul rece, ne-am gandit sa dezbatem un subiect extrem de controversat in ultima vreme si anume vaccinarea antigripala.

Este necesar ca un pacient cu diabet zaharat sa se vaccineze sau nu? Ei bine, raspunsul este DA! Diabeticii trebuie sa se vaccineze anual antigripal. Pacientul cu diabet zaharat este un pacient socotit a fi la risc de a contacta virusul gripal. Asadar, este obligatorie vaccinarea inainte de inceputul sezonului rece.

De ce sa se vaccineze pacientii cu diabet zaharat?

Prin definitie, ei sufera de o boala cronica, boala cronica ce le slabeste sistemul imunitar. In aceste conditii ei sunt mai predispusi la a contacta virusul gripal si a face forma de boala denumita gripa. Desi gripa nu este o boala cu potential letal, ea poate sa duca la decesul pacientilor „fragili”, care sufera si de alte boli cronice.

Anul trecut, in sezonul de iarna 2017-2018, gripa a facut in total un numar de peste 124 de decese potrivit  Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica. Majoritatea pacientilor care au decedat erau pacienti care sufereau de boli cronice si erau nevaccinati. Pacientii respectivi nu au murit neaparat din cauza gripei, insa aceasta a agravat bolile lor de fond, facand imposibil tratamentul si salvarea acestora.

Pacientul expus riscului

Pacientul diabetic, mai ales peste varsta de 65 ani sau sub varsta de 18 ani, este considerat a fi pacientul cel mai expus riscului de a se imbolnavi de gripa. Din aceste motive, vaccinarea antigripala este obligatorie la cele doua extreme de varsta in cadrul populatiei cu diabet zaharat (copii si varstnici).

Vaccinul se face anual, incepand cu luna octombrie si pana la sfarsitul lunii noiembrie pentru a asigura o protectie pe toata durata iernii.

Dupa inocularea vaccinului, acestuia ii trebuie in medie 14 zile pana cand organismul nostru reuseste sa creeze anticorpi antigripa.

Teoretic, un pacient care s-a vaccinat poate sa ia gripa in primele doua spatamani de dupa vaccin. Din acest motiv se recomanda ca respectivul pacient sa evite locurile aglomerate si spatiile inchise, locuri unde ar putea sa intre in contact cu virusul gripal.

Tulpinile de gripa difera de la an la an

Un alt motiv pentru care vaccinul se face in fiecare an este ca tulpinile de gripa difera de la an la an si vaccinurile sunt facute si ele diferit pentru a combate tulpinile specifice din anul respectiv. Adesea, auzim de la pacienti: „Nu ma mai vaccinez acum, am facut-o anul trecut”. Vaccinul facut anul trecut nu cuprindea tulpinile de virus gripal care circula anul acesta si in plus, vaccinul are o durata de actiune medie de 6 luni. Asadar, daca ati facut vaccinul anul trecut in octombrie, el v-a protejat pana anul acesta in martie.

Trebuie sa respectam cateva reguli atunci cand facem un vaccin, reguli generale ale vaccinarilor. Prima regula este ca la momentul vaccinari pacientul sa fie intr-o stare de sanatate buna, sa nu fie racit, sa nu aiba temperatura sau orice alta forma de boala acuta. Dupa vaccinare trebuie sa stim ca pot aparea unele efecte adverse care pot varia de la o mica iritatie la locul de injectare pana la o pseudo forma de boala. Unii pacienti descriu ca au „facut gripa”, cu tablou clasic de simptome, imediat dupa ce s-au vaccinat. Au facut febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, dureri osoase si au avut o stare generala proasta. Acesta este o reactie adversa a vaccinului, este o manifestare usoara a virusului gripal continut in vaccin.

Pseudo gripa

Vaccinurile contin de regula „virus viu” atenuat, adica ele contin virusul gripal insa forta lui de a provoca boala este mult diminuata. Uneori insa, mai ales la organismele slabite de alte boli cronice sau cu un sistem imunitar deficitar, se poate intampla sa existe acesta reactie advresa de pseudo boala (pseudo gripa).

Vaccinul antigripal poate fi efectuat in cabinetele medicilor de familie, unde pacientii socotiti cu risc de a face boala, il primesc gratuit (aici intra si copii si pacienti peste 65 ani, diabetici). Ministerul Sanatatii cumpara anual un numar de doze de vaccin antigripal pe care le distribuie catre cabinetele medicilor de familie in functie de cerintele acestora. Asadar, puteti merge si cere medicului de familie sa va vaccineze. In cazul in care nu exista suficente doze de vaccin in cabinetele medicilor de familie, va recomandam cu tarie sa cumparati vaccinul din farmacie. Pretul unui astfel de vaccin nu depaseste valoraea de 40-50 lei, viata dumeavoastra, insa, este „nepretuita”.

Etichete: / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere