Specialist nutritie: Prediabeticii trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata

Anca Rusen | Rubrica: Alimentatie sanatoasa | 4 martie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Alimentatia are un rol esential in mentinerea starii de sanatate. Cu atat mai mult daca persoana in cauza a fost diagnosticata cu diabet zaharat sau cu prediabet alimentatia este cuvantul cheie in mentinerea unui echilibru. Despre ce alimente pot consuma persoanele diagnosticate cu prediabet sau ce alimente nu au voie, precum si despre etapele si componenta diversificarii la bebelusi a povestit in exclusivitate pentru Diabet AZ, Iulia Hadarean, specialisti in nutritie in cadrul Programului “inCerc” de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei.

Ce alimente pot consuma persoanele care au fost diagnosticate cu prediabet? Dar alimente interzise, ce le este interzis sa consume?

Prediabeticii trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata, consumand alimente din fiecare grupa: cereale, carne si oua, lactate, legume si fructe. Nu exista alimente interzise in totalitate, este vorba de frecventa cu care sunt consumate aceste alimente mai putin sanatoase. Astfel, se recomanda consumul mai rar a produselor bogate in zaharuri (dulciuri, sucuri, patiserie), a produselor de tip fast-food bogate in grasimi, a snacks-urilor cu adaos mare de sare si a alimentelor prajite in baie de ulei.

Multi parinti incep diversificarea cu mancare pentru bebelusi la borcan, biscuiti, pufuleti, covrigei, pe scurt – mancare procesata. Credeti ca au facut alegerea potrivita? Puteti sa ne spuneti pe scurt, ce alimentatie trebuie sa oferim copiilor pana la 2 ani, ca sa nu-i predispunem la obezitate?

Diversificarea alimentatiei trebuie sa inceapa la varsta de 6 luni, la recomandarea medicului pediatru si trebuie sa includa o varietate de alimente sanatoase din toate cele 5 grupe de alimente (cereale, carne si oua, lactate, legume si fructe).

Dar dincolo de aceasta varsta? Ce alimentatie le este indicata copiilor preadolescenti?

Asemenea preadolescentilor, la fel ca si copiilor sau adultilor, se recomanda o alimentatie sanatoasa, echilibrata si ferita de excese alimentare.

 

 

 

 

Etichete: / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Este laptele asa de sanatos pe cat credem?

Dieta „fix la fix” sau un astfel de stil de viata ajuta persoanele cu diabet?

Ce aliment / ingredient sa evitam sau ce combinatii alimentare?

Sucurile din fructe si diabetul zaharat

Aperitive sanatoase de sarbatori

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere