Specialist: Parintii sa implice copilul in cumpararea alimentelor

Anca Rusen | Rubrica: Comunicarea cu copilul | 25 martie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Cum facem un copil sa accepte un stil de viata sanatos? Cum il determinam sa faca sport si mai ales cum le explicam ca trebuie sa slabeasca atunci cand au risc de obezitate? Intrebari la care ne-a oferit raspunsuri dar si multe alte informatii importante, Erika Rita Deac, specialist in nutritie in cadrul Programului “inCerc” de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei.

De ce ati ales aceasta profesie si mai ales ce bucurii va aduce?

Satisfactia mea personala cea mai mare a fost dintotdeauna sa stiu ca am ajutat pe cineva indiferent de situatie. Imi place foarte mult sa rezonez cu persoanele cu care discut, sa le inteleg problemele si bineinteles sa incerc sa ii ajut. Am ales profesia de dietetician din cauza faptului ca inca de mica m-a interesat stilul de viata sanatos in general. Dupa facultate si dupa cativa ani de profesat am realizat faptul ca trebuie studiu continuu deoarece este un domeniu care este inca in curs de dezvoltare iar acest lucru este foarte antrenant si interesant din punctul meu de vedere! Satisfactia din punct de vedere profesional este categoric momentul in care imi vad pacientii multumiti de rezultate!

In ultimii ani, toata lumea vorbeste despre importanta stilului de viata sanatos. Dar ce inseamna acest stil de viata?  

Stilul de viata sanatos include categoric mai multi factori. Cei mai importanti sunt: stil de viata alimentar echilibrat si diversificat, activitate fizica regulata, hidratare optima, ore de somn corespunzatoare si o stare de spirit buna!

Cum stabiliti o dieta pentru pacientii cu risc de diabet, de ce factori tineti cont? 

 Intotdeauna, in momentul in care stabilesc o dieta sau fac recomandari referitoare la o alimentatie sanatoasa tin cont de toti factorii pe care i-am pomenit mai sus. Mai concret in cazul pacientilor cu risc de diabet pun accent mai mare pe aportul total de calorii in special pe cele provenite din carbohidrati atat simpli (dulciuri, fructe, bauturi indulcite etc.) cat si cei complecsi – produse de panificatie, cereale rafinate. Referitor la recomandari efectiv consider ca este foarte important sa tin cont de gusturile, vointa si dorintele pacientilor astfel incat sa le fie cat mai usor de pus in aplicare obiceiurile alimentare noi, prin urmare acestea sunt intotdeauna personalizate in functie de pacient.

Ce alte sfaturi le mai oferiti parintilor ai caror copii sunt la risc pentru diabet zaharat de tip 2?

Parintilor le spun intotdeauna sa comunice cu copiii lor, sa ii implice in procesul de preparare si cumparare a alimentelor, sa ia zilnic cel putin 1-2 mese in familie si pe cat posibil sa organizeze activitati fizice in aer liber impreuna. Trebuie sa transmita suport si intelegere prin exemplu propriu.

Care credeti ca sunt cele mai bune metode de slabire, mai ales in cazul copiilor cu obezitate?

 In momentul in care lucrez cu copii, incerc sa prezint procesul de slabire ca si o consecinta buna a stilului de viata sanatos. Metodele de a ajunge la un stil de viata alimentar sanatos cumva reusesc sa le obtin chiar de la copii. Incerc sa le prezint anumite elemente care ar trebui modificate in stilul de viata alimentar existent sau introdus deoarece lipseste, astfel reusind sa stabilim de comun acord care este cea mai buna metoda pentru fiecare.

Ce alimente recomandati copiilor inainte si dupa efectuarea de exercitii fizice? 

Imi place sa vorbesc despre alimente recomandate si nu interzise sau premise, astfel incat informatia sa fie mai usoara pentru cei mici. De regula, chiar inainte de activitate fizica le recomand o gustare – un fruct, o felie de paine cu branza dulce, un baton din fructe si nuci. Iar dupa activitatea fizica este important sa consume o masa mai consistenta. De exemplu, orez integral cu legume si piept de pui, peste cu legume la cuptor.

 

 

Etichete: / / / / /

Pe acelasi subiect:


Tot ceea ce trebuie sa stiti despre noul Coronavirus si Diabet

Este laptele asa de sanatos pe cat credem?

Factori de risc diabet zaharat de tip 1

Aerul poluat poate creste riscul de diabet zaharat de tip 2

Ce aliment / ingredient sa evitam sau ce combinatii alimentare?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere