Yoga si diabetul zaharat

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Ce este Yoga? Este o forma de practica din religia hindusa prin care se doreste auto-cunoasterea atat fizica cat si psihica, emotionala. Este o tehnica care foloseste pozitii fizice specifice prin care se regleaza atat energia interioara cat si cea exterioara. Yoga foloseste tehnici de meditatie, de control al respiratiei si elemente fizice. In lumea moderna yoga este mai mult cunoscuta ca o forma de a efectua exercitii fizice fara a forta organismul.

Pozitiile pe care yoga le foloseste sunt usor de exectuat si ele nu suprasolicita articulatiile daca sunt efectuate corect.

Starea de calm

In primul rand, yoga este o forma de meditatie, in care omul isi goleste mintea de gandurile ce il preocupa zi de zi si se concetreaza pe propria respiratie, ajungand la o stare de calm. Cu alte cuvinte, nu ne vom mai gandi la facturi de plata si la treburile de la birou, ci ne vom concentra pe propria persoana, pe corpul si mintea noastra.

O astfel de tehnica este benefica tuturor oamenilor, care considera ca rezoneaza cu ea, inclusiv persoanelor cu diabet zaharat. Fiind o tehnica de meditatie si de relaxare a mintii, yoga ajuta la eliberarea stresului cotidian si astfel pacientul cu diabet zaharat reuseste sa mentina valori ale glicemiei in limite cat mai apropiate de normal. Fiind mai calm si glicemia pacientului va fi constanta si nu va mai creste ca atunci cand pacientul este anxios, agitat, nervos.

Exercitiile fizice in diabet

Un beneficiul major al practicarii yoga este ca pacientul face si exercitii fizice. Exercitiile fizice sunt extrem de benefice pentru el, fiind primele pe care i le recomandam, impreuna cu dieta, dupa diagnosticarea diabetului zaharat. Exercitiile fizice sunt obligatorii in tratamentul unui pacient cu diabet zaharat, s-a dovedit ca prin simpla schimbare a stilului de viata, se imbunatateste si controlul diabetului zaharat.

Astfel, recomandam ca zilnic, fiecare pacient sa faca minim 30 de minute de exercitii fizice, evident in limita tolerantei fizice. Nu vom sfatui un pacient de 72 ani sa alerge la maraton sau sa traga de „fiare” la sala de forta.

Tocmai din motivul ca yoga este o forma de exercitiu fizic bland, este recomandata pacientilor cu diabet zaharat. Ei nu vor suprasolicita inima prin efort extrem de intens si nici articulatiile. Nu exista nici riscul ca pacientul sa se raneasca in timpul exercitiilor si atunci putem considera ca este o forma sigura de miscare cu beneficii sporite.

Tehnicile de auto-control

Yoga mai aduce in plus fata de miscarea fizica si tehnici de auto-control. Tehnici pe care pacientul le poate folosi pentru a reusi sa respecte dieta prescrisa de medic. Cu ajutorul yoga, va transpune tehnicile invatate aici, tehnici de auto-control, si in bucatarie, unde nu va mai manca in plus fata de ce are el voie prescris de catre dietetician, nutritionist sau diabetolog.

Dieta este o parte extrem de importanta din tratamentul diabetului zaharat, chiar spunem uneori ca „jumatate din tratamentul diabetului este dieta”. Pacientilor li se spune ca daca dieta nu va fi respectata, indiferent de medicatia pe care o va primi, fie ea orala sau injectabila, nu va reusi sa controleze valorile glicemiei. Iata ca yoga ajuta si pe acest plan pacientul diabetic.

Nivelul de multumire afecteaza nivelul glicemiei

Prin partea de meditatie din yoga, pacientul poate reusi sa se echilibreze emotional, sa fie mai „impacat” cu el insusi si mai putin nemultumit. Practicarea de yoga poate creste nivelul de endorfine al pacientului. Creste astfel si nivelul de multumire / placere pe care pacientul il resimte. Cand pleaca de la sala de yoga, el va pleca mai fericit.

Astfel, crescand nivelul de multumire al pacientului, acesta nu va mai fi tentat sa consume prajituri sau ciocolata pentru a se simti bine. Nu mai are nevoie de dulce ca sa se simta fericit. Valorile glicemiei nu vor mai creste. Iata un alt beneficiu adus prin practicarea acestor tehnici.

Altfel spus, yoga aduce beneficii multiple pacientilor cu diabet zaharat. Orice forma de miscare fizica aduce beneficii acestor pacienti. Este important ca omul cu diabet zaharat sa gasesca o tehnica cu care sa rezoneze si sa o practice in mod regulat pentru a avea rezultatele benefice pe care le-am expus mai sus. Daca vor gasi o tehnica care sa fie benefica atat pentru corp cat si pentru spirit, va fi ideal.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere