Alimentele permise in diabetul zaharat

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Inca de la inceput trebuie specificat ca niciun aliment nu trebuie complet eliminat, insa persoana care are diabet trebuie sa manance cu moderatie. De asemenea, anumite alimente sunt mai bune, altele mai putin bune si este indicat sa fie consumate rar si in cantitati mici. Mai exact, regimul alimentar in diabetul zaharat trebuie sa fie cat mai apropiat de cel al unei alimentatii echilibrate si sanatoase cu mentiunea ca hidratii de carbon (HC) sau glucidele (G) sa fie cantarite si calculate pe parcursul unei zile.

Alimente permise in diabet

  • Cereale integrale: orez brun, fulgi de ovaz, mei,
  • Cartofi dulci copti,
  • Lapte degresat cu 1% grasime, sau iaurt degresat,
  • Branza de vaci cu continut scazut de grasimi,
  • Smantana cu continut scazut de grasimi sau fara grasime,
  • Somonul, tonul sau macrou. Mai mult, pestele gras (somonul, sardinele, macroul si tonul) au rolul de a imbunatati controlul glicemiei, profilul lipidic din sange si se pare ca au rolul de a diminua riscul de boli cardiovasculare datorita continutului de acizi grasi Omega 3.
  • Legumele sunt permise. Astfel, de la fasole pana la linte, toate sunt recomandate, putand fi adaugate in supe si salate. Acestea sunt sarace in grasimi, au putine calorii, ceea ce le face sa fie foarte bune pentru cei cu diabet zaharat. Fibrele incetinesc eliberarea glucozei in sange, prevenind urcarea si scaderea rapida a nivelului de zahar in sange. De asemenea dau senzatia de foame. De exemplu, spanacul, varza, guliile, brocoli au un continut scazut de calorii si carbohidrati si de aceea pot fi consumate cu incredere. In plus, aceste legume sunt si foarte nutritive. De asemenea, acestea contin si vitamine precum vitamina A, B2, B6, C, E si K. Nu trebuie omis ca vitamina A este importanta pentru persoanele care sufera de diabet fiind buna pentru sanatatea vizuala si pentru piele, spanacul este o sursa buna de minerale.
  • Fulgii de ovaz contin fibre solubile care incetinesc absorbtia glucozei din alimente. Acestea scad necesarul de insulina si micsoreaza nivelul colesterolului din sange.
  • Printre fructele cele mai bune in caz de diabet se regasesc: portocalele, grapefruitul, lamaile, toate fiind bogate in fibre solubile si vitamina C, care este un aliat de nadejde in lupta cu diabetul zaharat.
  • Cat mai multe nuci. Numeroase studii au arata ca includerea nucilor in dieta zilnica ajuta la controlul nivelului de glucoza si de lipide din sange.

Carbohidrati in diabet

Totodata, este esential sa se consume carbohidrati sanatosi, pe care ii gasim din abundenta in fructe, legume, cereale integrale, lactate degresate.

Atentie! Consumul zilnic de grasimi trebuie sa fie limitat la 200 de miligrame, iar cel de sare la 2 g de sare pe zi. Trebuie evitate dulciurile, bauturile carbogazoase si indulcite. Cafeaua si ceaiul trebuie sa fie consumate fara zahar sau alte ingrediente adaugate, precum este laptele sau frisca.

 

Etichete: / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, RMN Diagnostica Brasov

Pe acelasi subiect:


Arteriopatia diabetica necesita tratament toata viata

Antidiabetice orale, necesare in diabetul zaharat tip 2

Tinte terapeutice in tratarea obezitatii

Ochiul diabetic

Importanta controlului tensiunii arteriale

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere