Controlul greutatii la persoanele cu diabet zaharat

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

In cazul pacientior cu diabet zaharat, pe langa tratamentul medicamentos, fie el cu antidiabetice oralele, fie cu insulina, mai avem un tratament extrem de important. Este vorba de terapia medical-nutritionala. Aceasta terapie este formata din dieta specifica pacientilor cu diabet zaharat si din masuri ce sunt menite sa schimbe modul de viata al pacientului. Ele sare sunt compuse din exercitiu fizic, scadere in greutate si atingerea unei stari de sanatate mai buna. Toate acestea sunt cunoscute si sub numele de optimizarea a stilului de viata.

Conform ghidurilor de tratament in vigoare, in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2, prima masura terapeutica este dieta si schimbarea stilului de viata, insotita de medicatie sau urmata de medicatie, daca singura nu functioneaza. Prima tinta este de scadere ponderala, pacientului i se spune sa slabeasca cel putin 5-10% din greutatea actuala pana la viitoarea vizita la medic, de regula dupa trei luni.

De ce este important ca pacientul sa scada in greutate?

Deoarece scazand in greutate se diminueaza si fenomenul de insulinorezistenta produs de obezitate. Acest fenomen fiind principalul factor de risc implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 2. Pentru a revedea ce inseamna fenomenul de insulinorezistenta va rugam sa cititi articolul “Afla ce risc ai sa faci diabet zaharat”.

Astfel, daca pacientul scade in greutate, se reduce fenomenul de insulinorezistenta. Insulina produsa de catre pancreasul pacientului nu mai ramane “blocata” in celulele de grasime si ajunge acolo unde trebuie, in sange, pentru a-si face treaba si anume a scadea valoarea zaharului din sange.

Uneori, la debutul diabetului zaharat de tip 2, daca valorile glicemiei si ale hemoglobinei glicozilate nu sunt foarte mari, este suficenta doar dieta si scaderea in greutate pentru ca valoarea zaharului din sange sa se normalizeze. Daca pacientul isi scade indicele de masa corporala si trece din categoria de obez in cea de supraponderal sau chiar de normoponderal, reduce semnificativ stratul de grasime si implicit si insulinorezistenta dispare.

Ceea ce am descries mai sus este valabil in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2. Practic, daca vom trata cauza din care a aparut boala, lucrurile vor merge bine. Tratand obezitatea, tratam insulinorezistenta si in final ajungem sa avem valori ale glicemiei bune si un control metabolic al diabetului zaharat optim. Acesta este motivul pentru care pacientii cu diabet zaharat de tip 2 trebuie sa isi monitorizeze si sa isi tina sub control greutatea.

In cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 1 greutatea are alte implicatii asupra starii lor de sanatate

Stim ca pacientul cu diabet zaharat de tip 1 este, de regula, copil sau tanar normponderal chiar slabeste foarte mult intr-un timp scurt la debutul bolii. Pentru a vedea simptomele diabetului zaharat de tip 1 va rugam sa cititi articolul “Simptome diabet zaharat tip 1”.

In cazul acestor pacienti obezitatea nu joaca un rol in aparitia bolii. In cazul diabetului zaharat de tip 1 factorul incriminant pentru debutul bolii este mecanismul autoimun, asa ca greutatea nu conteaza in momentul debutului boli. Pentru a revedea mecanismul autoimun implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 1 va rugam sa cititi articolul “Cauze diabet zaharat la copii”.

Greutatea trebuie monitorizata si tinuta sub control si in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 1. Acestia nu trebuie sa devina obezi deoarece atunci va aparea si la ei fenomenul de insulinorezistenta.

Cum se manifesta fenomenul de insulinorezistenta la pacientii cu diabet zaharat tip 1?

Evident la ei nu va declansa diabetul zaharat de tip 2, deoarece ei deja au diabet zaharat de tip 1. Ceea ce va face la acesti pacienti va fi sa creasca necesarul de insulina pe care pacientul il face.

Insulina pe care pacientul o face din dispozitivul de injectare nu mai ajunge acolo unde trebuie, ramane blocata in celulele de grasime cand pacientul devine obez. Astfel, pacientul trebuie sa isi faca din ce in ce mai multa insulina pentru a putea sa isi tina glicemia sub control. O cantitate mai mare de insulina facuta, va da o pofta mai mare de mancare, care va duce la un consum mai mare de alimente. In final va duce la obezitate si la nevoia de mai multa insulina. Pacientul intra intr-un cerc vicios pe care il tot repeta.

Incheiem acest articol prin a sublinia importanta controlului greutatii si scaderea acesteia daca este nevoie, atat la pacientii cu diabet zaharat de tip 1 cat si la cei cu diabet zaharat de tip 2. Controlul metabolic va fi obtinut mai usor la un pacient normponderal fata de un pacient obez.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere