Diabetul afecteaza sanatatea mentala?

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Pornind de la premisa ca diabetul zaharat are o puternica componenta psiho-emotionala, vom vedea in ce fel poate afecta aceasta boala mentalul.

De foarte multe ori auzim pacienti diagnosticati cu diabet zaharat, in special de tip 2, ca ei au facut aceasta boala pe „stres” si ca sa fie si mai dramatic, de cand au boala, viata lor a devenit si mai grea si mai „stresanta”. Din aceste cauze, frecvent pacientii cu diabet zaharat se confrunta si cu depresia sau anxietatea. Pentru a vedea daca „stresul” este implicat in aparitia diabetului zaharat va rugam sa accesati articolul: „Stresul declansator al diabetului zaharat? Mit sau adevar?”.

Depresia este principala patologie din sfera psihiatrica, pacientii cu diabet zaharat se confrunta cu aceasta, in special cei cu diabet zaharat de tip 1, dar si cei cu tip 2.

Nedreptatea pe care o resimt

In cele mai multe cazuri pacientii cu diabet zaharat de tip 1 nu inteleg de ce au facut boala, li se pare nedrept si unii chiar nu pot accepta.

Pacientul cu diabet zaharat de tip 1 este diagnosticat, de regula in copilarie, adolescenta sau in viata de tanar adult. Acela este momentul in care el isi creeaza propria personalitate, se confrunta cu probleme existentiale si dintr-o data sunt „loviti” de un astfel de diagnostic.

Momentul diagnosticului este unul dur, boala se instaleaza brutal, fara a da semne inainte si tanarul nu intelege ce i se intampla. De cele mai multe ori nu are pe nimeni in familie care sa fi avut inainte diabet zaharat si nu este deloc familiar cu boala.

Socul din momentul diagnosticului este extrem de mare, mai ales cand afla ca trebuie sa isi administreze zilnic injectii de insulina. Intervine frica de ace, de inteparuri, frica de durere.

La momentul diagnosticului fiecare pacient trece prin etapele de vindecare ale socului

  • prima data apare NEGAREA, nu poate sa creada ca i se intampla lui, nu vrea sa accepte, nu vrea sa auda, nu vrea sa aiba contact cu ceea ce inseamna boala;
  • urmatoarea etapa este FURIA, pacientul devine furios pe toata situatia, pe oamenii care il inconjoara si pe sine insusi;
  • apoi survine faza de DEPRESIE, in care pacientul se intristeaza, i se pare nedrept ca i se intampla lui, isi pune intrebari: ”De ce eu? ”;
  • pentru ca in final sa se instaleze ACCEPTAREA, pacientul constientizeaza si accepta ceea ce i se intampla.

Din pacate, din cauza lipsei unui suport psihologic adecvat la debutul bolii, de foarte multe ori pacientii nu depasesc faza de soc initial si raman blocati fie in starea de furie, fie in cea de depresie. Nu avem in spitalele noastre personal calificat care ofere consiliere psihologica imediat de la debutul bolii. In cazul copiilor se recomanda psihoterapia, inca de la debut, insa in cazul adultilor prea putin se pune accent pe aceasta latura.

Fara ajutorul calificat de care au nevoie, acesti tineri nou diagnosticati cu diabet zaharat, se confrunta cu o schimbare radicala a vietii lor si incearca, asa cum stiu si cum pot, sa „covietuiasca” in noua lor realitate.

O alta modalitate in care se poate instala depresia este, tot in cazul diabeticilor de tip 1, momentul in care, dupa foarte multi ani de boala (10, 15, 20) se „satura” de atatea injectii pe zi, de atatea glicemii luate zilnic, de atata dieta si atata atentie la tot ceea ce fac.

Programul de viata

Programul de viata al unui adult tanar cu diabet zaharat cuprinde toate lucrurile pe care le face un adult de varsta lui si mai are in plus 4 sau 5 injectii de insulina pe zi (minim), 4 sau 5 teste de glicemie zilnice, cantaritul hidratilor de carbon, calculatul dozelor in functie de glicemie si numar de hidrati consumati. In acest fel, viata unui diabetic este „putin” mai complicata decat a unui om sanatos. Acest fapt ii face pe pacienti sa ajunga la un nivel de saturatie si de oboseala.

O alta componenta psiho-emotionala care poate fi regasita in mod frecvent in randul pacientilor cu diabet zaharat este anxietatea de care sufera atat pacientii cu diabet zaharat de tip 1 cat si cei cu tipul 2.

Pacientii devin anxiosi cu privire la valoarea glicemiei; le este frica sa isi mai ia glicemia pe motiv ca ii sperie gandul ca va fi mare. Mai devin anxiosi pe seama posibilelor complicatii care pot aparea de la diabet; traiesc cu spaima ca vor orbi sau li se vor taia picioarele. Un alt motiv de panica este hipoglicemia, le este frica sa nu le scada glicemia prea tare. Sa nu mai vorbim despre frica de ace si de spaima pe care o provoaca ideea de a trece pe tratament cu insulina a unui pacient cu diabet zaharat de tip 2.

Etichete: / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere