Exista suplimente nutritive pentru diabetici?

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Piata de farmaceutice este plina de suplimente nutritive. De fiecare data cand mergem sa cumparam un medicament, fara exceptie, farmacista ne mai recomanda si unul sau mai multe suplimente pe care este „musai” sa le luam in combinatie cu ce ne-a prescris medicul.

Ei bine, nu este chiar asa. Suplimentele alimentare sunt indicate doar in cazurile in care exista o carenta dovedita prin teste de laborator, altfel ele pot face mai mult rau decat bine.

Daca pacientul a efectuat analize medicale si s-a dovedit ca el are un nivel mai scazut al unei vitamine, atunci recomandam ca el sa ia acele vitamine. De exemplu, multe femei vin la cabinet si spun ca li s-a recomandat ca dupa varsta de 50 ani sa ia suplimente de calciu. Li s-a spus ca dupa aceasta varsta li se „subtiaza” oasele si este necesar sa ia un supliment al acestei vitamine. Evident, li s-a recomandat fie de catre farmacist, fie de alta persoana care se „pricepe” la medicina. Nicidecum de catre un medic.

Suplimente de calciu si vitamina D3

Daca pacienta isi face analizele si are un nivel scazut al calciului, atunci suntem de acord ca ea sa ia suplimente de calciu si vitamina D3, care va ajuta la fixarea calciului in oase. Daca ea nu are deficit de calciu, ii spunem ca nu este indicat sa ia acele suplimente, deoarece calciul se poate depune prost si poate forma calusuri care mai tarziu ii vor crea probleme.

Suplimentele de vitamine, cum ar fi cele din grupul B, nu sunt indicate in lipsa unor analize in prealabil. Daca nu exista dovada ca nivelele de vitamine B din organism nu sunt scazute, atunci nu trebuiesc luate. Sunt multi pacienti care apeleaza la aceste vitamine ca la un stimulent. Ei le iau pentru a mai „capata putina putere”. Ei bine, ele nu dau putere, insa ele dau pofta de mancare si in final vor duce la acumulare de kilograme in plus.

Cresterea in greutate nu este indicata in cazul pacientilor cu diabet zaharat din cauza faptului ca ea favorizeaza aparitia fenomenului de insulinorezistenta si agraveaza diabetul zaharat. Pentru a vedea explicatia fenomenului de insulinorezistenta, va rugam sa accesati articolul: „Totul despre cauzele diabetului zaharat de tip 2”.

Consumul in exces al vitaminei C

O alta problema o poate da consumul in exces al vitaminei C. Ea este extrem de buna in tratarea starilor de raceala si gripa, insa daca este consumata in exces, sau este luata ca supliment zilnic, poate duce afectarea rinichilor. Un pacient diabetic are oricum o predispozitie de a dezvolta o problema renala, din cauza diabetului zaharat, nu mai este cazul sa adaugam inca un factor de risc la acesta predispozitie.

Mai vin la cabinet persoane care stiu ele, sau au auzit ca pot inlocui medicatia specifica de scadere a colesterolului, statinele, cu suplimente de la Plafar. Nimic mai gresit! Nu se face asa ceva, niciodata! Acele suplimente cu continut de omega 3, omega 6, uleiuri de peste, sunt adjuvante in tratamentul dislipidemiei, ele nu inlocuiesc tratamentul. Nu se va opri statina pentru a lua ulei de peste. Acesta nu va proteja pacientul diabetic de un infarct miocardic. Statina insa, ofera acea protectie.

Antisecretorul gastric – protectorul de stomac

Extrem de des intalnim situatia in care pacientii diabetici folosesc protectorul de stomac. Ei au in medicatia lor zilnica un antisecretor gastric pentru ca vor sa isi protejeze stomacul din cauza faptului ca iau multe medicamente zilnic. Acest lucru este iar gresit. Medicatia antisecretoare gastrica nu se foloseste ca si medicatie cronica, ea se foloseste numai cand este nevoie de ea, pe perioade scurte de timp.

Daca pacientii o iau zilnic, isi distrug flora intestinala normala, ajung sa creeze un mediu alcalin in stomac din cauza ca acele medicamente impedica secretia de acid gastric si, in timp, ajung sa aiba probleme de tranzit intestinal. Mai grav este ca daca vor avea nevoie de aceste medicamente, ele nu isi vor mai face efectul pentru ca sunt deja luate de prea mult timp. Corect este ca medicamentele sa fie administrate, asa cum scrie in prospect, dupa ce pacientul a mancat si astfel stomacul va fi protejat.

Mai avem si situatia in care pacientul refuza sa mai ia un medicament prescris de medic deoarece, zice el, are prea multe pastile de inghitit. La o inspectie atenta a listei lui de pastile, vom observa ca are 3 medicamente si 6-7 suplimente la care evident nu vrea sa renunte. Acele suplimente nu numai ca nu ii folosesc, dar il si impedica sa isi pastreze o stare de sanatate, daca el refuza medicatia prescrisa de medic pentru a le pastra pe cele luate de la Plafar.

In esenta, nu exista suplimente specifice pentru diabetici. Ele sunt destinate consumului doar daca este neaparat nevoie de ele si avem nevoi dovedite ale corpului, nu o indicatie „pretioasa” a farmacistului care incearca sa isi atinga tinta de vanzari din luna respectiva.

Etichete: / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere