Depresia si piciorul diabetic

Asociatia de Podiatrie

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Persoanele care sufera de depresie si diabet zaharat, mai expuse riscului de picior diabetic

Piciorul diabetic este una dintre cele mai grave complicatii ale diabetului zaharat, care afecteaza semnificativ calitatea vietii si poate avea consecinte extrem de grave, dizabilitante, in cazul in care nu este tratata si controlata eficient. Aceasta complicatie apare ca urmare a deteriorarii progresive a senzitivitatii nervoase (neuropatia diabetica), care in lipsa unei monitorizari atente permite aparitia unor rani (ulceratii) ce pot trece neobservate, se pot infecta si conduce la amputatii. Tocmai din cauza acestei complicatii, persoanele cu diabet zaharat au un risc de aproximativ 20 de ori mai mare sa sufere o amputatie fata de persoanele sanatoase.

Pe langa riscul de a dezvolta complicatii la nivelul picioarelor, persoanele cu diabet zaharat sunt expuse si altor afectiuni, asa cum este depresia.

Persoanele care au diabet prezinta un risc mai ridicat de depresie, fata de populatia sanatoasa

Gestionarea diabetului genereaza o presiune crescuta si stres pentru persoanele afectate. Iar in cazul in care acestea au dificultati in mentinerea nivelului glicemic in limitele normale sau se confrunta si cu neuropatie diabetica, presiunea poate deveni chiar mai mare, din cauza ca pot avea senzatia ca pierd controlul asupra bolii, potrivit specialistilor.

Pe de alta parte, persoanele care sufera si de depresie si de diabet pot sa fie mai putin dispuse la a urma cu strictete regimurile alimentare impuse si regulile de ingrijire, care sunt niste factori importanti in asigurarea unui control eficient al bolii. De exemplu, pastrarea nivelului glucozei in sange in parametri optimi este extrem de importanta pentru preventia sau intarzierea afectarii nervoase, asociate neuropatiei diabetice. Manifestarile depresiei pot duce la neglijarea ingrijirii personale sau la complianta scazuta la tratament, aspecte ce pot contribui la evolutia nefavorabila a diabetului si la aparitia complicatiilor.

De altfel, depresia majora, o forma severa a bolii, este asociata cu un risc de 2 ori mai mare de picior diabetic.

Simptomele unui episod de depresie majora includ

  • Stare persistenta de tristete, anxietate;
  • Sentimente de pierdere a sperantei, pesimism;
  • Sentimente de vina, de neajutorare;
  • Pierderea interesului in activitati obisnuite, hobby-uri;
  • Nivel scazut de energie, stare de oboseala;
  • de amintire a unor lucruri, in a lua decizii;
  • Insomnie, prea putine sau prea multe ore de somn;
  • Apetit scazut, pierdere in greutate sau mancat in exces si crestere in greutate;
  • Stare de agitatie, de iritabilitate;
  • Simptome fizice, precum dureri de cap, tulburari digestive sau durere, pentru care nu poate fi identificata o alta cauza.

In cazul in care este observata prezenta a trei sau mai multe dintre aceste simptome sau chiar si a unuia dintre ele, dar pentru o perioada mai indelungata (circa doua saptamani) persoana in cauza trebuie sa se adreseze specialistului.

Ingrijirea specifica depresiei este fundamentala nu doar din punctul de vedere al tratarii afectiunii, ci si raportat la managementul diabetului zaharat. Practic, eliminarea simptomelor depresiei poate contribui la mentinerea aderentei la tratamentul diabetului zaharat, la monitorizarea nivelului glicemic, urmarea unui stil de viata corespunzator, factori care ajuta la un control eficient al diabetului zaharat si, prin extensie, la prevenirea sau intarzierea instalarii complicatiilor precum neuropatia diabetica si piciorul diabetic.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / /

Asociatia de Podiatrie

Pe acelasi subiect:


Piciorul diabetic si COVID-19: o perspectiva italiana

Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Cum se trateaza piciorul diabetic in Marea Britanie in timpul pandemiei

Ghidul pentru persoanele cu diabet in perioada epidemiei de coronavirus

Vizita regulata la podiatru, o necesitate pentru persoanele cu diabet

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere