Reguli de igiena a nutritiei in diabetul zaharat

Anca Rusen | Rubrica: Regim diabet | 14 octombrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Diabetul zaharat presupune cateva realitati deloc placute: efectele colaterale severe, costurile mari pe care le implica ingrijirea pacientilor si totodata incidenta realmente ingrijoratoare a bolii. Insa, adoptarea unei diete corecte, evitarea sedentarismului si luarea tratamentului reprezinta un plan de contraatac al bolii destul de sigur.

Regimul alimentar este indispensabil

Modificarea comportamentului in ceea ce priveste hrana este conduita esentiala pentru ca un diabetic sa aiba o viata cat mai apropiata de cea a omului sanatos. Ideea de a “tine regim” nu este insa mereu bine primita de cei care recent au fost diagnosticati, mai ales ca in primele luni de boala, dupa diagnosticare, simptomele sunt complet absente. Cu atat mai mult cu cat rezultatele benefice ale unei alimentatii corecte nu sunt imediat perceptibile de pacient. Insa trebuie sa se stie ca schimbarea alimentatiei este o conditie sine qua non a terapiei, de asemenea acest lucru nu este echivalent cu o cura draconica.

Specialistii sustin ca nu exista o maniera standard de hranire pentru persoanele cu diabet, dar sunt anumite reguli de igiena a nutritiei. De altfel, ideal ar fi ca nicio persoana, indiferent daca are sau nu diabet, sa nu se abata de la aceste reguli sanatoase de viata, de alimentatie. Practic, este vorba despre o alimentatie echilibrata, prin care se pot stabiliza la cote optime nivelul glicemiei si greutatea corpului, in felul acesta fie se micsoreaza sensibil riscul de a dezvolta temuta afectiune, fie, daca diabetul s-a instalat deja, i se va frana evolutia, si mai ales se vor evita eventualele complicatii care in timp, nu sunt compatibile cu viata.

Iata ce trebuie sa faci pentru a avea o igiena a nutritiei

  • Redu cantitatea de grasimi din alimentatie, in special a celor preparate termic. Prefera hrana preparata la gratar, fiarta in apa sau la aburi. Chiar daca pare ciudat, lipidele sunt la fel de nocive ca hidratii de carbon, deoarece favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare, oricum destul de probabile la persoanele cu diabet. Mai exact, riscul unui infarct de miocard este de patru ori mai mare la acestia prin comparatie cu oamenii sanatosi, un asemenea accident soldandu-se de doua ori mai des cu moartea pacientului decat in mod obisnuit. De asemenea, pacientii cu diabet sunt mai predispusi la a dezvolta forme diverse de artrita la membrele inferioare si accidente vasculare cerebrale.
  • Limiteaza drastic aportul de carne grasa si mezeluri, prefera carnea de curcan, pui sau vita. Include in meniul tau peste de cel putin trei ori pe saptamana.
  • Nu asocia mai multe surse de lipide la aceeasi masa.
  • Repartizeaza doza admisa de glucide la mai multe dejunuri.
  • Consuma fructe si legume bogate in fibre – cel putin 5 pe zi. Nu uita sa incluzi in dieta ta vegetale uscate si cereale integrale.
  • Evita prajiturile, biscuitii, ciocolata sau bomboanele. Exclude categoric bauturile carbogazoase. Mananca in cantitati mici zaharuri lente – paine, paste. Trebuie sa identifici alimentele cu continut mare de calorii si ocoleste-le.
  • Fii cat poti de zgarcit cu sarea, prefera alti exhaustori de gust, precum sunt ierburile aromatice sau zeama de lamaie.
  • Nu bea alcool decat rar, ocazional.
  • Nu sari peste mese si pe cat posibil, incearca sa respecti un orar de hranire.
  • Nu depasi numarul de calorii admise zilnic si nu substitui sursele din care trebuie sa provina, potrivit recomandarilor pe care le primesti de la medicul tau nutritionist.

Atentie! Toate aceste masuri dietetice nu trebuie sa te faca sa uiti de tratamentul pe care il ai de la medicul tau diabetolog. Acestea doar te vor ajuta in controlul diabetului zaharat, insa nu pot inlocui medicatia fie ea orala sau injectabila.

Stiai ca?

  • Un stil de viata sanatos poate sa reduca diabetul zaharat tip 2 cu 80-90%?
  • Aportul de sodiu in cazul diabetului zaharat trebuie limitat la 1 g/1000 kcal consumate?
  • In diabetul zaharat, doza maxima cotidiana de glucide – defalcata la patru, cinic dejunuri – reprezinta 50% din necesarul caloric?

 

 

Etichete: / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Boala ficatului gras (stenoza hepatica) creste riscul dezvoltarii COVID-19 in forma severa

Este laptele asa de sanatos pe cat credem?

Dieta „fix la fix” sau un astfel de stil de viata ajuta persoanele cu diabet?

Sucurile din fructe si diabetul zaharat

Aperitive sanatoase de sarbatori

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere