Tipuri de dieta pentru pacientii diabetici tratati cu insulina

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Tipul de dieta a pacientului tratat cu insulina difera in functie de tipul de diabet zaharat dar si de schema de insulina pe care pacientul o are. Pentru a vedea tipurile de insulina, dar si modalitatea lor de actiune, va rugam sa accesati articolele: “Totul despre insulina” si “ Tipuri de insulina”.

Un pacient cu diabet zaharat de tip 1 va putea avea chiar o dieta, asa numita, “dieta libera”, in care are voie sa manance orice aliment, cu mentiunea ca acesta va sti sa calculeze numarul de glucide din acel aliment si va sti sa corecteze cu insulina cantitatea de hidrati de carbon (HC) mancata. Acest tip de dieta este specific pacientilor care sunt in tratament cu pompa de insulina, dar si celorlati pacienti, cu conditia ca acestia sa stie sa calculeze si sa corecteze aportul de glucide. Cu alte cuvinte, pacientilor educati in acest sens.

Pentru a revedea principiile dietei libere, va rugam sa accesati articolul: “Principii de nutritie la pacientii cu diabet zaharat”.

Dieta pentru diabeticii tratati cu o singura priza de insulina

In cazul pacientilor tratati cu o singura priza de insulina, dieta care se va aplica este aceea impartita in 5 mese (3 mese principale si 2 gustari) care se aplica si in cazul pacientilor cu diabet zaharat tratat cu antidiabetice orale. Uneori se poate ca dieta sa fie compusa din 6 mese (3 mese principale si 3 gustari) ultima gustare la ora 22.00, inainte ca pacientul sa isi faca insulina bazala. Acest lucru se intampla din cauza fricii pacientului, frica asociata injectiei de insulina. Exista situatii in care pacientilor le este frica, dupa administrarea insulinei seara, ca vor face hipoglicemie. In acest caz se poate adauga o gustare de 10g HC la ora 22.00.

In functie de tipul de insulina pe care pacientul il face, el va necesita sau nu va necesita gustarile dintre mese. Astfel, daca pacientul este pe insulina umana, va avea nevoie de o gustare la 3 ore dupa fiecare masa la care va face insulina. De exemplu, pacientul este in tratament cu insulina umana si face cate o priza de insulina umana dimineata, la pranz si seara: el va necesita o gustare la ora 11.oo, una la ora 16.30 si una la 22.00.

Insulina umana are un varf de actiune la 3-4 ore dupa ce a fost administrata, astfel necesita o gustare pentru ca pacientul sa nu faca hipoglicemie in intervalul de timp cand aceasta mai are acel varf de actiune. Daca pacientul nu va manca o gustare la 3 ore dupa ce a injectat insulina, ii va scadea glicemia si risca sa se simta rau din cauza acestei scaderi.

Dieta pentru diabetici tratati cu analogi de insulina

La pacientii care au tratament cu analogi de insulina, gustarile nu mai sunt necesare, deoarece acest tip de insulina are actiune de pana la 4 ore, cu un maxim la doua ore dupa injectare. Pacientul nu mai risca sa faca hipoglicemie la 3-4 ore dupa ce a efectuat insulina. Desigur, exista exceptia cand doza a fost fie prea mare, fie pacientul nu a mancat toata cantitatea de hidrati de carbon si atunci va aparea scaderea glicemiei.

Trebuie sa retinem ca aici discutam doar despre doze corecte de insulina si cantitati corecte de glucide administrate. Pentru a revedea diferenta dintre insuline umane si analogii de insulina , va rugam sa accesati articolul “ Tipuri de insulina”.

Asadar, dieta unui pacient tratat cu insulina umana in 3 prize, plus o insulina bazala seara, va avea fie 5 fie 6 mese (3 mese principale si 2 sau 3 gustari, la ora 10.30-11.00, 16.30-17.00 si eventual la ora 22.00). In cazul acestor pacienti vom avea intre 160g si 220g HC impartiti in 5 sau 6 mese.

Dieta diebet 180g HC

Vom exemplifica pe dieta cu 180g HC in 6 mese: avem 3 gustari fiecare compusa din 20g HC. Aceste 20g pot fi din 150 g fruct sau o felie de paine cu o cana de lapte 250ml, sau o felie de paine cu un iaurt de 150ml, sau un fruct mai mic de 100g si un biscuit popular (fara adaos de zahar). Dupa ce am compus gustarile, care impreuna au 60g HC, ne mai raman 120g HC pe care sa ii impartim in 3 mese principale. Ii putem imparti fie egal 40g HC+40g HC+40g HC, fie in functie de preferintele pacientului. Putem pune mai mult la pranz sau seara, sau chiar dimineata.

Cel mai uzual impartirea este egala. Cei 40g HC ii putem obtine din 200g orez/cartof/paste fainoase/ mazare/fasole uscata (toate acestea au 20% HC, adica intr-o suta de grame de cartof vom avea 20g HC) sau mai putem sa ii obtinem din 4 felii de paine, fiecare a cate 20g, sau 2 felii de paine fiecare a 20g si un fruct de 100g.

In cazul pacientilor tratati cu analogi de insulina, hidratii de carbon se impart la cele 3 mese principale. Daca vom avea 180g HC ii vom imparti fie egal, cate 60g HC per masa, fie in functie de munca si preferintele pacientului: 50g HC+70g HC+60g HC, fie 60g HC+70g HC+50g HC. Acesti pacienti nu necesita gustari.

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere