Hemoglobina glicozilata

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Hemoglobina glicozilata este analiza care arata echilibrul diabetului zaharat, fie el de tip 1, tip 2, Lada sau Mody. Aceasta analiza arata media glicemiilor din ultimele 3 luni. Zaharul din sange (glucoza) se leaga enzimatic de hematii (de celulele rosii din sange), producandu-se astfel glicozilarea hematiilor. Daca pe parcursul ultimelor 90 de zile pacientul a avut valori mari ale glicemiei, atunci el va avea valoarea hemoglobinei glicozilate mare (mai mult zahar care s-a legat de celulele rosii ale sangelui). Daca valorile glicemice au fost mici atunci si valoarea hemoglobinei glicate va fi mica.

Hemoglobina glicozilata ajuta si la stabilirea diagnosticului de diabet zaharat, insa nu este singura analiza care se efectueaza pentru a depista aceasta boala (alte analize mai sunt necesare). Rolul cel mai frecvent utilizat al hemoglobinei glicozilate este de a urmari daca pacientul este sau nu bine echilibrat in contextul bolii.

Valoarea hemoglobinei glicozilate

In ceea ce priveste valoarea prin care se pune diagnosticul de diabet zaharat avem o hemoglobina glicozilata peste 6.4%. O valoare intre 5.7% si 6.4% trage un semnal de alarma si arata ca pacientul are prediabet. Pentru a afla mai multe despre prediabet va rugam sa accesati articolele: Simptome prediabet si Prediabetul poate fi vindecabil.

Exista recoamdari clare ale forurilor internationale pentru valorile hemoglobinei glicozilate. Sunt denumite valori tinta. Pentru ca un pacient sa fie echilibrat metabolic se doreste obtinerea unei hemoglobine glicozilate sub 7% la pacientii care nu au si alte boli grave asociate.

In functie de pacient, tintele de hemoglobina glicozilata difera. La un copil se va accepta si o valoare a hemoglobinei glicozilate sub 7.5-8%. La un adult cu boli grave asociate, se va accepta si o hemoglobina glicozilata sub 8%. La pacientii varstnici, in special la cei care au si boli neuro degenerative (dementa, Boala Alzheimer) se accepta si o valoare sub 8.5%. Iar in cazul pacientilor „fragili”, cei foarte batrani cu o speranta de viata foarte mica, nu exista tinta de hemoglobina glicozilata. Tinta este calitatea vieti pacientului si evitarea hipoglicemiilor.

Aceasta analiza se face la 3 luni. Motivul pentru care nu se face mai devreme este legat de durata de viata a hematiilor (a celulelor rosii din sange). Hematiile traiesc in medie 120 de zile. Pentru ca analiza sa fie relevanta, trebuie sa fie facuta la un interval de minim 90 de zile, pentru ca hematiile de acum 3 luni sa „moara” si sa avem rezultatul mediei din perioada recenta.

Pacientii cu anemie

Exista si situatii particulare in care nu ne putem baza pe aceasta analiza. Cel mai frecvent este cazul pacientilor care au anemie. In cazul acestor pacienti nu ne putem baza pe valoarea hemoglobinei glicozilate deoarece in sangele lor nu sunt suficiente globule rosii de care sa se lege zaharul si astfel nu ne putem da seama daca acesti pacienti sunt echilibrati sau nu privind diabetul zaharat. Desigur este cazul anemiilor severe, cu o valoare a hemoglobinei sub 10 g/dl. In cazul anemiilor usoare sau moderate se tine cont de faptul ca exista un deficit de celule rosii si se apreciaza estimativ valoarea hemoglobinei glicozilate.

Pacientii cu probleme renale

Un alt caz particular este cel al pacientilor cu probleme renale. In special al celor ce sunt in stadiul de dializa. Pacientilor care fac tratament cu hemodializa, li se ‚filtreaza” sangele o data la 3 zile. Aparatul de dializa are rol de a curata toxinele ce nu mai pot fi eliminate prin rinichi. In cazul acestor pacienti nu ne putem baza pe valoarea hemoglobinei glicozilate deoarece hematiile lor (globulele lor rosii de sange), sunt filtrate si reintroduse in corp periodic.

Adesea, pacientii cu boala de rinichi necesita sa primeasca si tratament substitutiv cu eritropoietina (un inlocuitor de sange, daca putem sa il numim asa popular), din cauza faptului ca ei fac si anemie secundara bolii renale. Acesta fiind un motiv in plus pentru care nu ne putem baza pe valoarea hemoglobinei glicozilate la acesti pacienti.

Femeile insarcinate

O alta situatie particulara in care nu ne putem orienta tratamentul dupa valoarea hemoglobinei glicozilate, este sarcina. Din cauza faptului ca trebuie asteptat minim 90 de zile pana cand sa avem o valoare corecta a hemoglobinei glicozilate, nu o putem folosi in sarcina. In sarcina se foloseste fructozamina, o alta analiza care arata media glicemiilor, insa pe perioade mai scurte de timp.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere